Malaysia

I Singapore mötte oss ett glatt ansikte och en stor kram från en förkyld Cynthia. Hon pluggade ekonomi under två år i Umeå och vi var då med i samma församling. I Cynthias sällskap åkte vi från Singapore till Malaysia där hon är född och numera bor. Hon tog oss med till Jahor Bahru, Malacka och Kuala Lumpor.

Cynthia är en häftig person som vet vad hon vill och aldrig tvekar mer än några sekunder innan hon tar beslut. Hon vill gärna ha barn någon gång i framtiden men har likt många välutbildade i Malaysia inga planer på att låta det påverka hennes karriär. Precis som hennes föräldrar kommer hon istället att anställa en husfru som tar hand om barn, matlagning och städning. Hon jobbar idag minst tio timmar per dag, ägnar noll timmar åt matlagning och när det gäller städning sveper hon på sin höjd över sin bostad med dammsugaren någon gång i månaden (det sista vet vi inte men det gör följande jämförelse ännu bättre). Hennes liv och tankesätt är med andra ord väldigt likt hur många svenska män lever och resonerar åtminstone om man tar bort bokstäverna H, U och S i ordet husfru och ändrar ordet anställd till ”oavlönat och ej pensionsgrundande arbete”.

 

Cynthia är person som kan och är bra på mycket. Till exempel är hon en duktig fotograf som har ett särskilt öga för människor och därför tar snygga porträttbilder. Här är två av våra favoriter bland hennes bilder.

Malaysia består i huvudsak av tre folkgrupper; malajer, kineser och tamiler där malajerna uppgår till mer än 50 procent av befolkningen. Dessa tre lever i relativt fredlig samexistens. Konflikter finns men dessa hålls mestadels under ytan genom bland annat starkt begränsad yttrandefrihet. Som turister var det spännande att i exempelvis i staden Malacka besöka en moské, ett hindutempel, ett buddisttempel och en kyrka på bara några minuters promenadväg från varandra.

Vistelsen i Malaysia var härlig. Det var gott att återse en kär vän som dessutom är från och bor i landet och därför kunde ta oss till platser som inte står nämnda i Lonely planet. Efter att vi sagt farväl till Cynthia fortsatte vi vår färd norrut.

Ett svar på ”Malaysia

Kommentarer är stängda.