Singapore

Att flyga från Chennai till Singapore var som att resa mellan två världar. Det enda som var likt var luftfuktigheten. Från ett smutsigt Chennai med trafik i ständig kaos och omständlighet i allt från byråkrati till betalningsprocesser i butiker till ett bländande rent Singapore där inte bara skräpet är bannlyst utan till och med spottloskor är förbjudna enligt lag. En stad där allt är effektiviserat. Exempelvis har man på en sushirestaurang vi besökte bortrationaliserat kyparna. I deras ställe finns en ipad placerad vid bordet på vilken man klickar fram sin beställning samt meddelar när man ville ha notan. I Chennai däremot har butikerna så mycket personal att man kan ha tre personer bara i kassan. En som räknar ihop kostnaden på varorna, ger kvitto och förvarar det inköpta. En som tar emot betalning och stämplar kvittot. Och till sist en som kontrollerar varorna mot kvittot som stämplas igen, varefter hen lämnar ut varorna.

Det var också en resa från ett demokratiskt land till ett odemokratiskt. Indien sägs vara världens folkrikaste demokrati med en väl fungerande presskår och där regeringsbyten sker. I Singapore är flertalet ämnen förbjudna att diskutera, och pressen är väldigt självcensurerad. Regeringspartiet har haft makten sedan självständigheten och valsystemet gör att regeringspartiet alltid har tillräcklig majoritet för att kunna genomföra grundlagsändringar. För ett antal år sedan infördes ett speakers corner där åsikter skulle kunna ventileras fritt. När vi var där var platsen helt tom. På stora skyltar stod det nedtecknat vilka ämnen som inte fick diskuteras och att alla som ville säga något måste anmäla sig till myndigheterna för förhandskontroll. Senare samma kväll på en fantastisk middagsbjudning talade vi med några Singaporebor om demokrati. Det stod klart att ingen av de vi åt middag med skulle bli godkända i samhällskunskap A i Sverige. Eftersom ekonomin i landet är bra och det är fred såg de inte att det skulle kunna vara några problem i landets styrning utan istället borde alla hålla ihop och bygga ett starkt land. Dock kunde de se att om landet skulle vanstyras och ingen skulle få kritisera det skulle det vara bekymmersamt men eftersom vanstyre inte är fallet så är det ingen ko på isen, sa de.

Spännande överdåd underifrån

spännande överdåd från ovan

luftkonditionering från utsidan

hus från sidan

Cynthia framifrån

Ett svar på ”Singapore

  1. Tänk att ni får uppleva så många olika sidor av vår värld! Det är spännande att få följa er resa och tankar! Jag som tycker 3m-trampolinen är högt upp hade inte vågat bada i överdådspoolen…
    Kram

Kommentarer är stängda.