63 mil

Avståndet mellan Odessa och Istanbul är bara 63 mil (detsamma som mellan Umeå och Stockholm) men trots det relativt korta avståndet upplever vi att det finns en hel del skillnader mellan städerna.

Vi lyckas tyvärr inte riktigt sätta ord på skillnaderna än men en sak är i alla fall att turkar generellt verkar ha väldigt lätt för att le. Oavsett om man stöter in i någon på en marknad eller om man frågar om vägen möts man av leenden. Till och med poliser eller väktare ler i Turkiet. Detta kan inte sägas vara fallet i Odessa där kanske en rysk byråkrati gör att allting är omöjligt och därmed inte särskilt roligt. Och stöter man i någon på bussen får man ett grymtande till svar.

En likhet mellan städerna är att inte så många pratar engelska, åtminstone om man rör sig bort från turiststråken. Men det finns en skillnad i hur man förhåller sig till detta. I Odessa verkar många anse det vara lite skamfullt och genant att inte kunna engelska medan man i Turkiet ler, rycker på axlarna och fortsätter prata turkiska som om det vore vårt problem att vi inte förstår deras språk (vilket det såklart också är).

Något som också kan vara värt att nämna är att det i Istanbul finns betydligt fler färjor som går mellan stadens delar än vad det finns i Odessa.

6 svar på ”63 mil

    • japp, det var forhoppningen men dom batarna verkar inte ga for tillfallet i alla fall.

  1. Hej! Tack för att jag får läsa er otroligt fina blogg! Det är nästan så jag kan känna smakerna, lukterna ta del av upplevelserna. Här i Umeå är det mesta sig likt förutom att ljuset kommit och stannar längre för var dag som går och våren signalerar att den är på väg. Skönt! Ha en fortsatt spännande resa och GRATULATIONER till dig Jennifer i efterskott!

  2. Jag saknar uppdareringar på er spännande blogg. Jag har tittat in varje dag den senaste månaden i spänd förväntan. Hur går det på resan? Vad händer? Var är ni? Vad känner ni?

    • ja, tyvärr har tiden inte räckt till för uppdateringar. dessutom har internethastigheten och ständiga strömavbrott motverkat bloggande. Förhoppningsvis kommer något inlägg till stånd innan vi når Svea rike igen. vi har dock anlänt till Singapore idag och blivit varmt mottagna.

  3. Hey

    Hope you guys are doing well 🙂 we keeping up here in Sweden with the unpredictable weather we experiencing. Thank for the postcard we got it today, must have taken awhile seeing that you were in Tehran at the beginning of your travels. Thank again. Miss you guys a lot! Homegroup is doing fine, Kennedy joined and some has not been attending but Jesus is still with so I guess we still on the right track. Be safe and enjoy your travels. We looking forward to having you back in Umeå

    Denzel o Ida

Kommentarer är stängda.