Moskva

Att färdas genom Sibirien och därigenom känna på det enorma avstånden i Ryssland och ha Solsjenitzyns bok Den första kretsen som lektyr var på många sätt en bra förberedelse inför Moskva och det GULAG-museum som finns där. GULAG var ett samlingsnamn för hundratals straffläger, främst förlagda i Sibirien, i vilka åtskilliga miljoner (omdiskuterat hur många) befunnit sig för att de kritiserat eller påståtts ha kritiserat regimen. Andra som sattes där var alla de soldater i röda armén som tillfångatagits av tyskarna och som efter kriget återvände till Sovjet. Att ha tillåtit sig själv att bli tillfångatagen var tillräckligt för många års lägerarbete i Sibirien.

Solsjenitzyn som på grund av regimkritik själv suttit i olika GULAG-läger visar med tydlighet på de brister som fanns i de mänskliga rättigheterna under Sovjettiden. Eftersom godtycklighet präglade hela rättsväsendet kunde egentligen vem som helst gripas och sättas i läger (eller avrättas) vilket i sin tur gjorde alla ängsliga, oavsett position. För fångarna var situationen fruktansvärd och många dukade under. Även för fångarnas anhöriga var situationen svår då exempelvis en fånges fru/man var gift med ”folkfiender” och därför inte fick studera eller inneha offentliga jobb.

GULAG-museet hade förutom brev, dagböcker och konstverk från fångar och deras anhöriga för tillfället även en stor utställning med foton retuscherade under Sovjettiden. Efterhand som folk i ledande ställning hamnade i onåd hos ledningen (främst Stalin) skulle de liksom deras minne utplånas vilket gjorde att foton på de berörda var tvungna rättas till.

Antalet acceptabla personer på denna bild varierade beroende på tidpunkten för när bilden publicerades. Först var de sju, sedan sex och till slut fem personer.

Historien skrevs även om på andra sätt. Ett bekymmer för Stalin var att han egentligen inte stod särskilt nära revolutionens stora ledare Lenin. För att lösa detta lät Stalin retuschera foton så att dessa visade dem förtroligt samtalande. Med samma tema lät han även uppföra skulpturer och utföra målningar. Historia är ju inte en exakt vetenskap så varför inte ändra den så att den passar en själv?

Moskva är en spännande och stad med förvånansvärt många rester från Sovjettiden. Hammaren och skäran ses på många byggnader, omisskännlig sovjetisk arkitektur står lite varstans och Lenin syns som staty, gatunamn och lik. Märkligt nog har Lenin alltså ännu inte hamnat under jord.

På bilden syns historiska museet, Vasilijkyrkan och Lenins maosoleum (mellan 1953 och 1959 bodde även Stalin i Maosoleet).

Kommunistisk propaganda i en av de många vackra tunnelbanestationerna.

Lenin blickar ut över de väntande i på Lenintågstationen.

Lenintågstationen

Den grymt vackra och häftiga Vasilijkyrkan.

Kyrkan i Ryssland har fått ett grymt uppsving efter kommunismens fall. Här kan ni höra Kremlins alla kyrkklockor förtälja att klockan är tolv.

3 svar på ”Moskva

  1. Hej Viktor och Jennifer!

    I sommar flyttar vi till Göteborg. Jag ska jobba på Volvo. När kommer ni till Umeå?

    /Daniel

Kommentarer är stängda.