Mongoliet

Mongoliets vidder är helt sanslösa, fantastiska och till stor del människoskapade. Landet befolkas av knappt tre miljoner invånare och tretton gånger så många boskap. Att timme efter timme åka tåg utan att se ett enda träd och bara enstaka hus eller jurter är fascinerande. När väl en människa dyker upp sätts tankarna igång kring hur den personens liv ser ut, vart hen är påväg och hur det är att leva i en miljö som den här.

Vart är hon på väg?

Inte massvis med träd. De vita fläckarna är tält.

Mongoliskt samhälle

Det bördigare norra Mongoliet

Nyfött mongoliskt barn

Till alla oss som går i tankar om kollektivboende har vi nu insett hur detta kan gå till. Ett hus/ en stuga inköps med stort kök, toalett, dusch, bastu, allrum och stor tomt. Sedan bor alla kollektivmedlemmar i mongolska jurter (”ger” på mongolska) på tomten. Kollektivet storlek begränsas på det här sättet inte utifrån husets storlek. Husköpet behöver heller inte bli så dyrt varför det är lättare för någon att flytta in eller ut ur kollektivet utan att det handlar om så stora pengar. Men funkar det verkligen att bo i tält året om i Sverige? Japp, eftersom tältet köps av Froit van der Harst vars företag tillverkar mongolska ger efter europeisk standard. Vi träffade honom på kafé Amsterdam i Ulan Bator. Ni kan läsa mer om tälten på www.euro-yurts.com.

Ett svar på ”Mongoliet

  1. Ja det verkar vara ett spännande land, rätt olikt dem ni tidigare besökt. Säg till när ni köpt huset med den stora tomten, så flyttar vi dit så fort vi köpt en ger. Vilket vackert barn ni träffat på, det måste vara några lyckliga föräldrar!

Kommentarer är stängda.